Tuesday, 22 February 2011

Muistutuksia sallituista ja kielletyistä pöperöistä heille, joilla on murua rinnan alla.

Laitampas tähän itselle ja muille muistutukseksi mitä sitä sitten raskaana ollessa saa syödä ja mitä ei. Kuitenkin niin moni asia on kielletty. Nuo aikaisemmin postaamani yrtit olivat täysin uutta infoa itsellekin, mutta tästä tekstistä löytyi jo ekasta raskaudesta tutuksi tulleita aineksia... Teksti on lainattu täältä.
Luin silloin todella tiiviisti miten sikiö kehittyy (ok, myönnän, luen taas....vau.fi on hurjassa käytössä) ja kaikkea muuta aiheeseen liittyvää. Aika voisi mennä nopeampaa, jos en viettäisi aikaani nenä kiinni näytössä miettimässä viikkoja ja pienen kasvua... pöh.

Elintarvikkeet



Kahvi ja tee

Kahvia voi nauttia kohtuudella raskaus- ja imetysaikana. Kofeiini kuuluu ksantiiniyhdisteisiin, joita sikiö ei pysty käsittelemään tehokkaasti. Runsaan kofeiinin saannin on raskauden aikana epäilty aiheuttavan en-nenaikaisuutta ja sikiön pienipainoisuutta.
EU:n elintarvikealan tiedekomitea SCF (vuosina 1999 ja 2003 antamat lausunnot) katsoo, että raskaana oleville kofeiinin saantimäärä tulisi olla alle 300 mg/vrk (= 3 x 1,5 dl). Uusimpien tutkimusten valossa on suo-siteltavaa rajoittaa kahvin saantia enintään kahteen 1,5 dl kahvikupilliseen päivässä.

Tee. Luotettavien valmistajien tuotteita, joita myydään ruokakaupassa, voi nauttia kohtuudella raskaus- ja imetysaikana (myös vihreä- ja kamomillatee), kofeiinin määrä huomioon ottaen. Tee sisältää keskimäärin kofeiinia n. puolet kahvin sisältämästä kofeiinista.
Luontaistuotteeksi luokiteltavan yrttiteen käyttöä ei suositella raskaus- eikä imetysaikana. Ne voivat sisältää haitallisia aineita, eikä turvallisuudesta ole useinkaan luotettavaa tutkittua tietoa.


Kala


Kala sisältää terveellisiä rasvahappoja (erityisesti omega-3), useita vitamiineja (mm. D-vitamiini) ja kiven-näisaineita sekä paljon proteiinia. Kalaöljyä (eikä kalanmaksaöljyä) sisältäviä luontaistuotteita ei yleensä erikseen suositella raskauden aikana, koska valmisteiden puhtaudesta ei ole varmuutta.
Kalaa on hyvä syödä ainakin kaksi kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen (raskauden aikana tietyin rajoituksin).
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositus, jonka tarkoituksena on mahdollistaa kalan turvallinen käyttö ottaen huomioon kalojen dioksiinit, PCB-yhdisteet, elohopea ja cesium-137:
Raskaana olevien ja imettävien suositellaan rajoittavan ison silakan ja pyydetyn lohen syöntiä kor-keiden dioksiinipitoisuuksien vuoksi. Perkaamattomana yli 17 sentin mittaista silakkaa, voi syödä korkeintaan 1-2 kertaa kuussa tai isolle silakalle vaihtoehtona Itämerestä pyydettyä lohta voi syödä korkeintaan 1-2 kertaa kuussa.
Raskaana oleville ja imettäville äideille ei suositella tiettyjen kalalajien syömistä elohopean takia: hauki, ja päivittäin syötynä myös muut sisävesien petokalat, kuten ahven, kuha ja made.
• Turvallisuuden arvioinnissa on kalan annoskokona käytetty 100 grammaa. Jos syö vähemmän kerralla, voi vastaavasti nauttia useampia aterioita. Osan (jopa kolmasosan) rasvaan kertyneistä dioksiineista ja PCB:istä voi poistaa nylkemällä kalasta nahka ennen ruoanvalmistusta.
• Kasvatettu kala sisältää vain vähän dioksiineja ja PCB:tä, koska kalarehun laatua Suomessa valvotaan.
• Kalan elohopea- ja cesium-137-pitoisuudet vaihtelevat eri järvissä. Mitä iäkkäämpi kala, sitä enemmän se on ehtinyt kerätä vierasaineita.


Maksa


Maksa sisältää raskasmetalleja ja hyvin runsaasti retinoidimuotoista A-vitamiinia, joten maksaruokien syönti saattaa johtaa raskaudenaikaisen A-vitamiinin saantirajojen ylittymiseen. Maksan keskimääräinen A-vitamiinipitoisuus on 18 000 mikrogrammaa /100g.
Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio turvaa hyvän ravitsemuksen raskauden aikana. Runsas kasvis-ten, marjojen ja hedelmien käyttö riittää turvaamaan A-vitamiinin saannin myös raskauden aikana. Kasvikunnan tuotteissa A-vitamiini esiintyy karotenoideina, jotka ovat haitattomia runsainakin marja-, hedel-mä- ja kasvisannoksina.
Maksaruokien käyttöä on syytä rajoittaa koko raskauden ajan. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran, Kan-santerveyslaitoksen ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositus:
• Maksaruokia (naudan-, sian-, broilerin-) (jauhemaksa- ja maksapihvi, maksakastike, maksalaatikko) tulee välttää koko raskauden ajan.
• Maksamakkaraa ja maksapasteijaa voi käyttää raskauden aikana enintään 200 g viikossa. Kerralla ei tulisi syödä enempää kuin 100 g.
Jos maksamakkaran tai maksapasteijan käyttö on päivittäistä, sitä tulisi käyttää enintään 30 g päivässä. Tämä vastaa käytännössä noin 2 viipaletta maksamakkaraa tai 2 ruokalusikallista maksapasteijaa. Mak-sa-aterioita (pääruokana) tulee välttää koko raskauden ajan.
(Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran riskinarviointiraportti "Hedelmällisessä iässä olevien naisten altistumi-nen A-vitamiinille, kadmiumille ja lyijylle maksaruokien välityksellä – kvantitatiivinen riskinarviointi.” (Eviran tutkimuksia 2/2007))

Muita elintarvikkeiden käyttörajoituksia


Energiajuomat

Ei suositella raskauden aikana runsaan kofeiinin ja muiden piristävien aineiden vuoksi.

Kasvisterolit- ja stanolit (kolesteroliin suotuisasti vaikuttavat elintarvikkeet)

Kolesterolia alentamaan tarkoitettuja kasvistanoleita sisältäviä elintarvikkeita ei suositella raskauden aikana. Kolesteroli on tärkeää sikiön kehitykselle, eikä tiedetä, vaikuttaako näiden tuotteiden syöminen sikiön kole-sterolipitoisuuksia alentavasti.

Korvasienet

Ei suositella lainkaan, gyromitriinijäämiä käsittelystä huolimatta. Vahingossa tapahtunut kerta-annos ei lisää riskiä sikiön kannalta, kun ateria on oikein valmistettu.

Lakritsi ja salmiakki

Kohtuukäyttö. Lakritsin ja salmiakin sisältämä glykyrritsiini voi aiheuttaa turvotusta ja verenpaineen nousua ja runsas käyttö on liitetty ennenaikaisuuden riskin lisääntymiseen. Kohtuukäyttöä vastaa alle 50 g/kerta. Runsasta käyttöä vastaava määrä glykyrritsiiniä (yli 500 mg/viikossa) vastaa noin 250 g lakritsia viikossa.


Merilevävalmisteet

Ei tule käyttää, voivat sisältää liikaa jodia. Jodin liikasaanti on haitallista sikiön kilpirauhasen toiminnalle ja kasvulle.

Pakastevihannekset ja valmisruoat

Listeriariski kuumentamattomissa valmisteissa.

Pastöroimaton maito ja siitä valmistetut juustot

Pehmeät juustot (home- ja tuorejuustot)
Käyttöä ei raskauden aikana suositella listeriariskin vuoksi. Listeria tuhoutuu kuumennettaessa (yli 70´C), mutta se ei tuhoudu pakastuksessa. Suomessa maito pastöroidaan lakisääteisesti.

Pellavansiemenet ja pellavarouhe

Korkea kadmium- ja syaanivetypitoisuus erityisesti ulkomaisissa valmisteissa. Käyttöä ei suositella raskau-den aikana. Pellavansiemenet leivän päällä eivät aiheuta riskiä.

Raaka liha

Ei suositella toksoplasmoosin riskin vuoksi.

Suola

Käytön vähentäminen perusteltua. Lisää raskauden lopulla turvotusta, kuormittaa munuaisia ja nostaa ve-renpainetta.

Tuoreet vihannekset

Pestävä huolellisesti, mielellään kuoritaan. Raa´at ja kypsennetyt elintarvikkeet pidettävä erillään. Listeriaris-ki.

Tyhjiöpakatut graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalavalmisteet, mäti, pateet

Käyttöä ei raskauden aikana suositella listeriariskin vuoksi. Listeria tuhoutuu kuumennettaessa (yli 70´C), mutta se ei tuhoudu pakastuksessa.

Ulkomaiset pakastevadelmat

Noro-viruksen riski, kuumennettava ennen käyttöä (90´C, 2min)

Yrttiteet, ravintolisinä myytävät yrttivalmisteet

Käyttöä ei suositella. Voivat sisältää luontaisesti haitallisia aineita. Turvallisuudesta ei ole tutkittua tietoa.


Lähteet:

http//:www.evira.fi




Lilypie Maternity tickers

No comments: